Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Ukrayna dışişleri bakanları, Cuma günü Ukrayna’ya karşı savaş suçu işleyen Rus yetkilileri yargılamak üzere yeni bir uluslararası mahkeme kurulacağını duyurdu.
PUTIN’İN ZAFER GÜNÜNE GÖLGE DÜŞTÜ
Bu adım, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova’da 80'inci Zafer Günü kutlamalarını yaptığı aynı gün geldi. Putin, Nazi Almanyası’nın mağlup edilmesinin yıldönümünü kutlarken, Batı'dan gelen bu hamle, Rusya'nın uluslararası izolasyonunun henüz sona ermediğini açıkça ortaya koydu.
MAHKEME AVRUPA KONSEYİ ÇERÇEVESİNDE KURULUYOR
Mahkeme, Avrupa Konseyi’nin hukuki çerçevesi içinde kurulacak. Kendi savcılarına ve yargıçlarına sahip olacak bu özel mahkeme, Konsey üyesi ülkelerin üçte ikisi tarafından onaylandığı anda faaliyete geçebilecek.
PUTIN VE EKİBİNE DOKUNULMUYOR AMA DELİL TOPLANACAK
Her ne kadar Putin, Başbakan Mihail Mişustin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov uluslararası hukuk gereği görevdeyken dokunulmazlığa sahip olsa da, mahkeme bu isimler hakkında delil toplayabilecek. Buna karşılık, Savunma Bakanı Sergey Şoygu gibi görevdeki diğer Rus yetkililer doğrudan yargılanabilecek.
“ADALET OLMADAN BARIŞ OLMAZ”
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Ukrayna'nın Lviv kentinde yaptığı açıklamada, "Bugün bu mahkeme için siyasi destek sağladık" dedi ve "Adalet olmadan barış olmaz. Hesap sorulmalı" vurgusunda bulundu.
ZELENSKI: RUSYA, NAZİLER GİBİ YARGILANMALI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de dışişleri bakanlarına hitaben yayınladığı video mesajda, mahkemenin kurulmasını memnuniyetle karşılayarak "Rusya, tıpkı Naziler gibi, saldırganlığı nedeniyle hesap vermeli" ifadesinde bulundu.
TRUMP’TAN PUTIN’E ATEŞKES ÇAĞRISI
Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe akşamı yaptıkları telefon görüşmesinde, "Ukrayna’daki savaşı sona erdirme amacıyla yakın işbirliği yapma" konusunda anlaştı. Görüşmenin ardından Trump, Putin’e 30 günlük ateşkesi kabul etmesi çağrısında bulundu ve aksi hâlde Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.
ABD DESTEĞİ BELİRSİZ, ÇAĞRI SÜRÜYOR
Ancak ABD, Trump yönetimiyle birlikte bu özel mahkemeye resmi destek vermemiş durumda. Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, ABD’li mevkidaşı Marco Rubio ile yapacağı telefon görüşmesinde Washington’a yeniden sürece dahil olma çağrısı yapacağını açıkladı.
42 ÜLKE DESTEK VERİYOR
Bugüne dek aralarında tüm AB ülkeleri (Macaristan ve Slovakya hariç), G7 ülkeleri (ABD hariç) ve Avustralya, İsviçre, Norveç, Kosta Rika ve Guatemala’nın da bulunduğu 42 ülke, özel mahkemeye destek verdi.
İNGİLTERE DE YAPTIRIM UYARISI YAPTI
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy de mahkemeyi desteklediklerini belirtti ve Trump’ın teklif ettiği ateşkesi kabul etmesi yönünde Putin’e çağrıda bulunarak "Eğer kabul etmezse, uluslararası toplumun kararlılığı ve yeni yaptırımlarla yüzleşmek zorunda kalacak" diye konuştu.
MAHKEME BAŞVURUSU 14 MAYIS’TA
Ukrayna, özel mahkemenin resmen başlatılması için 14 Mayıs’ta Lüksemburg’da yapılacak Avrupa Konseyi dışişleri bakanları toplantısında resmi talebini sunacak.